LİTERATÜR TARAMA/KAYNAK BELİRLEME
Konuya ilişkin tüm kitap/makale/tez/v.b. kaynaklarının taranıp bilimsel kısıtlılıklar içerisinde raporlama aşamasıdır. Kaynakların modellemesinde kendi veri tabanımızdan da destek alıyoruz.
Araştırma konusu ile ilgili anahtar kelimeleri tarayarak literatürdeki kaynakları belirliyoruz. Kaynak depolarken aşağıdaki platformlar sizin için faydalı olabilecektir.
Taranan literatüre yönelik literatür değerleme tablosu istendiği takdirde öğrenciye literatür tarama tablosu da kurgulanabilir. İyi bir literatür tarama çalışmanın güçlü bir zemine sahip olmasına yarar.
Akademik çalışmalar 2 tür incelenir teorik ve uygulamalı olarak bu 2 uygulamada da muhakkak literatür taraması yapılmaktadır . Doğru bir literatür taraması nasıl yapılır sorusu tüm öğrencilerimizin kafasını karıştırmaktadır . Burada önemli olan taradığımız literatür kaynağının (kitap ,makale ,tez, konferans,) vs. Güncelliği , eğer konu türkçeye yeni kazandırılıyorsa yabancı kaynakların çeşitliği gibi parametreler dikkate alınır . İyi bir literatütür taraması özgün ve intihalsiz olmalıdır çünkü çalışmalardaki intihal olan kısmın bir çoğu buradan kaynaklanır.
Güçlü Bir Literatür Taramasında Olması Gerekenler
• Nitel ve nicel anlamda çeşitliliğe sahip kaynaklardan (kitap, makale, bildiri metni, sözlükler, konferans vb.) intihal yaratmayacak şekilde alıntılanması
• Eleştirel ve güncel içerikte olması
• Araştırma konusu ile bağlantılı ve bilimsel içeriğe sahip kaynaklardan olması